onsdag den 8. december 2010

DEBAT - PELS
Jeg vil enormt gerne høre din mening
Jeg laver ikke dette indlæg for at provokere nogle - tværtimod.
Jeg synes bare, at det kunne være enormt spændende at lave en lille debat her på bloggen - om pels.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre netop DIN mening om pels. Er det okay at gå i, hvad er det du har i mod det - hvis du har osv? 
Der er så meget snak om det lige nu da det netop er in denne vinter. Jeg har været rundt på en masse sider og læse om folks meninger og holdninger til netop dette emne. Jeg synes at det er rigtig interessant, at høre folks holdninger og begrundelser.
Jeg går slet ikke ind for dyremishandling! Jeg synes, at det er noget af det mest forfærdeligste! Men hvis man er sikker på, at det/den pels man har ikke stammer fra sådan et sted, syntes i så at det er okay?
Jeg har denne pels som jeg købte sidste vinter, jeg må indrømme, at jeg er rigtig glad for den og jeg ved, at den ikke stammer fra en af de steder hvor de mishandler dyrene. Så hvis man kan "stå inde for" ens pels, har jeg ikke noget imod det, men hvad med jer/dig?

31 kommentarer:

 1. Jeg er 100p mod princippet med, at de stærkeste overlever. Det er forkert at udnytte dyr på den her måde, at lege hersker over naturen og dyrenes verden er direkte vulgært i mine øjne.
  Også synes jeg faktisk heller ikke, at jakken er særlig køn :)

  Louise
  http://opidig45gange.blogspot.com/

  SvarSlet
 2. Jeg kunne aldrig finde på at gå i pels selv, og jeg bryder mig heller ikke om at andre går i det - desuden synes jeg heller ikke, at det er særligt pænt. Faktisk giver tanken om pels mig kvalme :)

  K
  http://jegerenslange.blogspot.com/

  SvarSlet
 3. Ditte Mehner Kristiansen8. december 2010 kl. 05.52

  Alle de historier man hører om, hvor de flår dyrene levende (bla. mink) for at få pelsen, synes jeg er ganske forfærdeligt, og jeg tror ofte, at det er det der får folk til at rynke over næsen af det.
  Men der er jo også situationer, hvor dyrene alligevel er døde, og de så bruger pelsen derefter (bla. kaniner) - og det synes jeg egentlig er okay.
  Jeg ville aldrig selv gå med en ægte pels - men det er en ren og skær principsag, ligesom jeg heller ikke kan få mig selv til at spise kanin, due, kænguru (osv) - kød, selvom det sikkert smager fantastisk...

  Jeg er enig med dig i, at man skal kunne stå inde for sin pels. Det betyder meget!!!

  SvarSlet
 4. jeg har personligt ikke noget imod pelsjakker så længe (som du selv siger), at jeg er 100 % sikker på, at dyrene har haft det godt.
  dog kunne jeg personligt aldrig finde på at købe en ny pels - hvis det skulle være, så skulle den være vintage af respekt for dyrene. der er ikke grund til at lave flere pelsjakker end højst nødvendigt.

  SvarSlet
 5. Jeg er også meget imod det, for de dyr der bliver brugt er ikke dyr hvor købet bliver spist, det skulle da lige være sælerne, men den måde de slår dem ihjel på når det kommer til pels er så uacceptabelt.

  Jeg ville heller aldrig kunne gå i en pels, og der er så mange flotte fake fur, hvorfor ikke gå i dem :)

  SvarSlet
 6. Altså, jeg har i princippet ikke noget imod pels, fordi jeg selv spiser kød og jeg synes det lyder lidt forkert, at være imod pels, når man spiser kød. MEN, jeg synes det bare forkert, at tage pelsen fra nogen dyr, hvor man kun bruger pelsen og resten bliver smidt ud som om det var noget ligegyldigt noget (især mink og ræv!). Hvorfor tager vi ikke bare koskind, får og de almindelig dyr, hvor man alligevel bruger kødet?
  Og så er jeg nu heller ikke en der gerne har pels på sig, fordi følelsen af at have 25 (eller flere) f.eks. døde mink hængende på sig synes jeg bare skrækkeligt og ulækker, men det er jo op til en selv ;)
  Altså, min holdning er: Jeg køber selv ikke pels. Og jeg er imod pels fra mink, ræv, sæl el.lign. fordi: hvad skal det til?
  Hanna :)

  SvarSlet
 7. Uden overhovedet at gå ind for dyremishandling, kan man sagtens gå ind for ægte pels!
  Ligesom éns taske skal være af ægte læder og ikke plastic.
  Ligesom éns juleand skal være and og ikke tofu.
  Ligesom éns cola skal være med sukker og ikke light.
  Det er sgu okay at gå ind for kvalitet.
  :)

  SvarSlet
 8. Jeg synes pels er ENORMT flot og feminint (også din jakke), og heldigvis laves der i dag en masse jakker i fake fur der også ser bran godt ud (bla. topshop).

  Som de tidligere læsere har nævnt er det ikke en særlig rar tanke, og jeg væmmes selv ved tanken om hvad der evt. er sket med disse stakkels dyr. Desværre ved man bare ikke altid 100% om pelsen er den gode varer. Pelsen bliver sat sammen i flere dele, ja faktisk københavn, så i realiteten kan en jakke være noget fra danmark lidt fra polen og lidt fra her og der, så man kan desværre ikke vide sig 100% sikker, medmindre du selv laver den eller kender proceduren hos forhandleren, (but keep in mind, det sælger jo ikke at sige at den evt. kan komme fra et sted hvor dyremishandling kan forekomme.

  Til personer der ikke kan udstå pels, eller har enormt stærke holdninger har jeg stor respekt for, hvis de altså går all in. Dvs. ingen læder, frosgras og naturligvis har stor omtanke når det gælder køb af kød :)

  En god debat, og en super blog :) God dag alle.

  SvarSlet
 9. Jeg ser ikke grund til at gå i ægte pels, da man jo kan få så mange flotte fake efterhånden, som endda også er billigere. Jeg er overhovedet ikke fanatisk, eller direkte imod ægte pels, synes bare ingen grund der er til at slå en masse dyr ihjel for det. Men jeg har det lidt sådan, at når folk synes det er okay at vi avler kyllinger og køer kun for at spise dem, så er det vel også i orden at avle mink og ræve f.eks. kun for at gå med dem? Så længe slagtningen af dyrene går ordentlig til og dyrene har det godt inden synes jeg ikke det er forfærdeligt forkert. Jeg synes dog der er rigtig mange dobbeltmoralske herude som spiser kød osv, men går direkte til angreb så snart bloggere f.eks. laver en debat om det. Det er jo også tit at dyrene vi spiser kød fra ikke har det godt inden, så det synes jeg bare er dobbeltmoralsk. Nå men konklusion: jeg går ikke i ægte pels selv, da jeg ikke synes der er nogen grund til det, men er ikke imod det, er mere imod de dobbeltmoralske mennesker herude, som går til angreb på folk over de har pels på :-) Fint intiativ med debatten Isabella!

  www.welovefashion-sissec.blogspot.com

  SvarSlet
 10. "Uden overhovedet at gå ind for dyremishandling, kan man sagtens gå ind for ægte pels!
  Ligesom éns taske skal være af ægte læder og ikke plastic.
  Ligesom éns juleand skal være and og ikke tofu.
  Ligesom éns cola skal være med sukker og ikke light.
  Det er sgu okay at gå ind for kvalitet."

  Hvordan kan man sammenligne det at købe cola med sukker med at købe pels?! Det er jo forrykt. Jeg bryder mig hverken om pels, læder eller and - men hvorfor må jeg nu ikke drikke cola med sukker?

  K
  http://jegerenslange.blogspot.com

  SvarSlet
 11. synes i skal gå ind på trendsales og læse de debatter, der har været der. Der er bedre argumentation for at hvorfor netop pels ikke er i orden. Heldigvis ser det ud til at ægte pels er langsomt ved at blive anset som noget negativt. Derfor er modehusene også ved at benytte sig af falsk pels, som rent faktisk forurener ligeså meget som pelsfarme. Sjovt. Derfor støtter jeg hverken folk som bruger pels eller som synes det er flot. For pels er KUN flot på dyrene selv.
  Yderligere kan man ikke 100% stole på at pelsen kommer fra et godt sted. Faktisk er kina verdensproducent i pels, og ja, søg bare på chinese fur farms. Så længe man går i pels støtter man dyr i bur, dyr som har et dårligt liv, ringe vilkår, og jeg er ligeglad om minkene får rette behandling i farmene, det er ikke i orden at bure dem inde! Dyr har også rettigheder, så synes det er beskidt af menneskerne at udnytte dem på den måde.

  Vil desuden også råde piger til at kigge på Daily Rush, /mandeforum, hvor jeg netop spurgte dem om hvad de synes. 97% synes det ikke er i orden.

  SvarSlet
 12. Jeg er heller ikke til pelsjakker. Synes fake fur er meget pænere med den tanke om ingen dyr har lidt pga en jakke. Det er selvf iorden hvis det er et dyr man slagter og spiser, og det har haft det godt. men det tør jeg ikke regne med i dag, hvor man høre om hunde, ræve og andre dyr i små bure der bliver pint ihjel. Har lige solgt min vinter jakke med pelskant, fodi jeg bare ikke kunne holde det ud at eje den. jeg køber aldrig mere sådan en jakke, medmindre det er fakefur pelskant, som bliver lavet utrolig flot i dag.

  SvarSlet
 13. Jeg har lagt mærke til at flere kunder i butikken hvor jeg arbejder i, går meget op i hvor pelsen kommer fra. Fx. kan man få pelse hvor at dyret ikke nødvendigvis er dødt, men man har "barberet" det af :-D

  SvarSlet
 14. Synes nu også folk kan være dobbeltmoralske. Hvis man virkelig vil hjælpe dyrene skal man også undersøge hvilke tøjmærker er imod ægte pels. Og også makeup-mærker, som bruger forsøgsdyr. Der er en liste inde på PETA's hjemmeside med de mærker som bruger forsøgsdyr. Og jeg synes at man som pelsforbruger burde undersøge hvor ens pels kommer fra INDEN man køber pelsen, selvom der ingen garanti der. Israel prøver på at indføre en lov, hvor pels bliver forbudt, og jeg håber inderligt at det smitter af på andre lande, selvom det kan påvirke DK's samfundsøkonomi, men hellere dét end at dyrene lider.

  SvarSlet
 15. "...det er i orden bare dyrene har haft det godt..."
  Det kan i da ikke konkludere. Hvem siger go for at dyrene har haft det godt inden slagtningen? Hvordan i alverden vil i vurdere det? Forrykt kommentar må jeg sige. Enten er man fuldstændig imod eller fuldstændig for.

  SvarSlet
 16. Jeg synes at det er helt i orden at gå med pels hvis det er det man har lyst til. Jeg kan godt se at det er synd for dyrene, men det er helt op til personen selv om de har lyst til at gå med det,
  der er ingen grund til at svine jakken til, bare fordi man er imod ægte pels. Selv har jeg ikke noget imod at gå med pels og jeg har det ligsom der er blevet sagt, at hvis man er imod pels er man imod alt, både kød, læder og hvad der ellers har noget med dyr at gøre. Men super fed debat, det er spændende at høre andres meninger.

  SvarSlet
 17. jeez. er sikker på at næsten alle der har kommenteret her har fået farvet hår på et eller andet tidspunkt, og ja kemikalierne i hårfarve blir testet på små søde beagle-hunde (og alle mulige andre dyr). Bitch pels og bliv veganer, bo i et telt lavet af træ, og sæt børnene i rodulf-steiner skole. På cykel. Ellers la vær.
  Hvis dyrene har det skidt = pelsen blir grim. Sådan er det. Så langt de fleste farmere er interesserede i velpassede dyr. btw hvis pelsen "barberes" af er det uld og ikke pels.
  Ægte pels er i orden. Tøj lavet af små børn er derimod ikke i orden. Vi kan snakke om kaniner i kina når der btw ikke længere findes børnesoldater.

  SvarSlet
 18. Jeg forstår udemærket din holdning og synes faktisk den er udemærket, men jeg har det på den anden side også sådan at går man med pels så sender man et generelt signal om at det er okay, samt at der er en efterspørgsel og samtidig er det ofte svært at være sikker på at dyret ikke har haft det dårligt.
  Omvendt synes jeg ikke at man skal være fanatisk, for så vil folk altid kunne finde en dobbeltmoral, at man skal være vegetar eller at man ikke må gå i læder osv. osv.
  I store træk er min egen personlige grænse mellem pels og læder, hvorfor kan jeg ikke argumentere for. Jeg har dog sat mig for at jeg ikke vil eje pels eller bidrage til industrien, f.eks. har jeg sagt nej til flere ting, jeg ellers ville kunne få meget billigt pga. dette.
  I virkeligheden synes jeg også at der er forskel på at have mink/ræv og så at have lam/ko (ok, ko er måske knap så udbredt), fordi at så er pelsen fra et dyr vi i forvejen dræber fordi vi spiser det. Jeg vil dog helst være konkret i forhold til mig selv...
  Generelt er jeg forkæmper for dyrevelfærd og går meget op i at vælge økologisk og frilands og tjekker at dyrene er født/opvokset/slagtet i samme land.
  Jeg prøver ikke umiddelbart at pådutte andre mennesker mine holdninger, men jeg kan sagtens blive harm over nogle mennesker, synes bare folk også er enormt hurtige til at angribe pels-modstandere med argumenter om dobbeltmoral, seppethed osv.

  SvarSlet
 19. jeg synes man må avle dyr til hvad man har lyst til, bare dyrene har det godt - har masser af plads, kommer på græs, får ordentlig foder osv... derfor køber jeg altid økologisk kød og æg fx.

  men kan bare slet ikke forstå at du skriver at du er 100% sikker på at din pels er kommet fra dyr der har det godt?!
  INGEN dyr har det godt i bur på 2kvardratmeter!!! (heller ikke kæle kaniner iøvrigt) og der er ingen steder i hele verden hvor dyr som skal avles til pels har det blot halvt så godt som en økologisk høne har det. ellers vil jeg virkelig gerne hører om det!

  SvarSlet
 20. selvfølgelig skal dyr ikke flåes og mishandles for deres pels, men, tror nu alle vi har lædersko/støvler, spiser æg (og køber MEGET brug og smid væk mode som bliver produceret af børn, og under kummerlige forhold - hvad er forskellen?) etc. etc. Som med pels og alt andet vi forbruger så kan vi aldrig være 100% sikre på at dyret har levet på en måde vi kan kalde "etisk" ansvarlig.

  Dele fra dyr bliver brugt til mere eller mindre alt vi beskæftiger os med i hverdagen, så jeg synes det er lidt svært bare at angribe pelsen når der nu foregår en masse andet snavs også - også selvom det er synd for dyrene :)

  SvarSlet
 21. For mig er det fuldstændigt det samme, om det er en ko, en høne, en mink eller en kanin.
  Det kommer jo ud på ét, uanset hvad vi gør ved dyrene, når de dør! Om vi spiser dem eller går med dem..
  Jeg kan personligt ikke se, hvad der er så forkert ved at gå med pels! For mig er det lige så forkert at gå med pels, som at spise kylling! Og det er bare ikke forkert i mine øjne!
  Om dyrene bliver behandlet ordenligt er en helt anden sag! :)
  Men der er bare ikke nogen der skal komme og sige til mig at de er imod pels, når de stadig spiser bøffer!

  Jeg kan bare ikke se forskellen mellem om vi arvler køer eller mink for at slå dem ihjel..

  SvarSlet
 22. jeg synes at det er noget af det smukkeste!

  SvarSlet
 23. Jeg har ikke meget forstand på pels, og jeg er ret ligeglad, det er op til folk hvad de gør. Jeg ved bare at mine bedsteforældre har 4 sælskindpelse som er fra Grønland. (Min bedstefar har arbejdet der i 10 år). Så kommer pelsen derfra, så er det ikke udnyttelse af dyrene, fordi på Grønland der slagter man sælerne fordi man lever af dem, og så kan man jo lige så godt udnytte pelsen! (Jeg siger ikke at det er sådan i alle tilfælde, men det er ikke alle pelse som er lavet på en dårlig måde).

  Folk skal også lige tænke sig om iden de brokker sig over pels, for det er da ligeså synd for hønerne som sidder i et lille bur, og make up som er testet på dyr! Osv. Så luk lige røven engang....

  Fortsat god dag :)

  SvarSlet
 24. Har selv en pels som jeg fik i gave, og den er 100% IKKE fra dyremishandling, det gik de meget op i ved butikken. Det er en sort poncho, og jeg elsker den!

  Hvis i er MEGET imod pels, så husk at dyr bliver brugt til meget mere end pels:

  LÆDER...
  MAD...
  FORSØGSDYR...

  Læs lige kommentaren fra Anonym - 00.51.
  Den kloge person siger alt det jeg også kan sige om emnet :)

  /Ida

  SvarSlet
 25. Hvis du går med pels, bliver du automatisk en levende reklame for pelsindustrien. At knuse dyrs knogler i fælder, trampe på deres hoveder og sende strøm gennem anus i forfængelighedens navn er direkte ulækkert og intet jeg har lyst til at støtte, da jeg elsker dyr og vil passe godt på jorden generelt.

  Den med dobbeltmoralen, bruger dem der er for pels, rigtig meget. Og jeg er delvist enig. Man skal heller ikke købe kød, fra dyr der er blevet behandlet dårligt. Det er bare langt nemmere at kontrollere, at dyrene har haft det godt, når vi snakker om kød. Jeg køber det eksempelvis økologisk ude fra en gårdbutik og kunne aldrig finde på, at købe skrabeæg/buræg. Jeg ville ønske, at der ikke fandtes så mange ignoranter i verden, folk er slet ikke særligt oplyst om hvad pels egentlig er og hvad man bidrager til, når man køber det.

  God søndag til jer alle sammen

  SvarSlet
 26. Tror I helt oprigtigt at H&M, Monki, Primark, Gina Tricot m.m. kan få lavet tøj som I gladeligt køber til ingen penge, der lavet under ordentlige forhold? Tror I oprigtigt at den kylling I gnasker i jer når den koster en 30 kr på tilbud i supermarkedet, har haft ordentlige forhold? Er det bedre at spise ko og gris og kylling end at spise kanin, hest eller kænguru, fordi "det er jo normalt at spise"? Tror I at alle jeres cremer, neglelakker, make up, shampoo, hårfarve osv ikke er blevet testet på dyr? Tror I at den chokolade I køber til en femmer, er plukket af voksne mennesker med pensionsordninger, god løn og sygeforsikring?

  Wake up and smell the coffee inden I begynder at fordømme det at gå med pels. Verden er ikke så lyserød som I gerne vil have, det bare fordi i køber en fake pels i H&M og ellers køber økologiske æg.

  SvarSlet
 27. Jeg synes, at det er ganske forfærdeligt, at folk overhovedet har lyst til at iføre sig pels.. Selvom det er fake eller ej. For uanset, hvad den er lavet af, så støtter man stadig op om pels-indsutrien, og når man ser en pels, så er det første, man tænker da ikke, om den er fake eller ej. Jeg tænker fy for satan, at folk vil iføre sig pels og støtte op om det. Hvis dyrene var døde, når deres pels blev revet af, så kan jeg nok se, at det er i orden. Men det er bare ikke sådan, det går til. For dyrene bliver opdrættet KUN for at pelse dem levende, for så er pelsen flottere.
  Og Charlotte, man kan tydeligt høre, at du ikke aner, hvad du snakker om. For det er ikke det samme, om man spiser bøffer eller går med pels. Bøfferne kan købes, hvor dyrene lever i ordentlige forhold, og køerne får heller ikke revet deres skind af, mens de stadig er levende eller noget i den stil. Synes man skal sætte sig ind i, hvordan en minkfarm f.eks. fungerer, og hvordan dyrene bliver "mishandlet", og har man stadig lyst til at iføre sig pels, så er det sørme også noget galt!
  Hvem siger, at det skal være moderigtigt, at gå med pels?? Det er som om, at når tøser ifører sig pels, så føler de sig lige pludselig meget moderne og vigtige. Jesus Christ!!! Tag jer dog sammen altså. Man kan da godt se fin og lækker ud, uden at iføre sig pels.
  Synes i alle skulle gå ind på f.eks. youtube, og se nogle videoer omkring dette. Der ligger mange videoer, hvor man bl.a. kan se/høre kaniner skrige, når deres pels bliver flået af, og tænk så på dette dyrs lidelser for at netop DU kan komme til at "se godt" ud. Har du stadig lyst til at støtte pelsindustrien, så har jeg bare en ting at sige:

  FY FOR SATAN!!!!!!

  SvarSlet
 28. Jeg kunne ikke selv finde på at gå i pels, da det ikke passer til min stil... Men fatter simpelt hen ikke at folk kan hidse sig sådan op over det!
  Hvert 7. sekund dør der et barn under fem år af sult, bl.a. fordi vi i denne del af verden overforbruger og laver handelsbarrierer og toldmurer. Pga. bl.a. vores behov for luksus som Iphones og diamanter, bliver mennesker hver dag dræbt og børn oplært i at dræbe.
  Vi er også godt i gang med at forurene jorden så voldsomt så der er risiko for at det får meget alvorlige konsekvenser for vores børnebørn.
  Og så er det værste folk kan overhovedet kan forestille sig, en kanin/ræv/mink ect. der bliver brugt som tøj. De fleste mennesker herhjemme spiser desuden gladeligt MASSER af gris, som er et af de mest intelligente dyr (udover aber og os selv), som også ofte lever under kummerlige forhold... Bliver simpelthen så irriteret når folk bruger den der: "ja, men dyrene kan jo ikke selv gøre for det" - men det kan de børn der er så uheldige at være født i Afrika eller hvad??!!
  Lad mig slå fast; jeg går på ingen måder ind for dyremishandling, jeg er selv vegetar og har en hund som jeg er meget glad for; men SKULLE jeg vælge, ville jeg til hver en tid ofre min hund hvis det kunne redde et barn - derfor synes jeg diskussionen er helt ude af proportioner, der er trods alt vigtigere ting i verden end kaniner synes jeg personligt, prøv f.eks. at se filmen "blod i mobilen",
  MVH Sofie

  SvarSlet
 29. Det er en debat jeg har kørende med mig selv også.

  Synes ikke der er noget flottere end sådan en lys pels, den passer til alt og kan gøre et outfit så utroligt eksklusivt!

  Jeg læste nogle kloge ord fra en svensk blogger den anden dag, som iøvrigt var blevet svinet til af anonyme læsere, fordi hun bar pels.

  Hun sagde b.la at det er det samme som når folk spiser kød og så kom hun med et andet argument hvilket jeg faktisk aldrig før har tænkt over:

  Langt tilbage i tiden, brugte folk også pels som tøj. De flåede dyret for pelsen, brugte det til tøj, og lavede mad ud af resten. Det var krav for overlevelse den gang.

  Med det sagt, synes jeg dog stadig ikke at det er iorden at dræbe uskyldige og raske dyr bare for deres pels, nu når man idag har så mange andre muligheder som fx. falsk pels.

  Dog mener jeg så at det er okay at bruge pelsen fra et dyr, som er død af naturlige årsager.Så ved jeg også godt at chancen for at der dør 100+ minke/kaniner osv. på én gang er umådelig lille, nærmere umulig.

  /Cecilie

  SvarSlet
 30. Hvad så med den lørdagskylling som mor serverede i forgårs? Jeg tror heller ikke at den har haft det specielt godt med de 25 cm2 den har levet på, eller den gris der er gået i sit eget afføring og er blevet fodret med væksthormonlignende stoffer. Nå det er sagt, hvad er det så der gør det forkasteligt at bære pels?
  Ikke for at generalisere, men jeg tror at det er på mode at være imod pels, da det forbindes med dyremishandling. Og jo, information om landbrug er lettere tilgængeligt end information om pelsavl, dog tror jeg ikke at størstedelen af dem der er ''anti-pels'', går hele vejen mht. økologi osv.

  p.s. jeg går ikke selv med pels

  SvarSlet
 31. ER så glad for at læse der er så mange der støtter op om IKKE at bruge pels. Det at være modstander mod pels bliver tit sammenlignet med at være vegetar og børnearbejde og er helt enig i at det mad vi spiser og de ting vi køber ikke skal støttes af sådanne ting, men det er vel i orden at folk de har et standpunkt at gå op i alle ved hvor svært det kan være at overskue hele verdenssituationen så det at man taler for dem der ikke selv kan tale syntes jeg er het fantastisk, og hvem har nogensinde sagt at vi som mennesker er mere værd end dyrene??

  SvarSlet